Train with Mystery Get Trained in your cityAnnouncement Announcement Module
Collapse
No announcement yet.
[Lezing] The Magic of Bodylanguage 13/14 maart Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • [Lezing] The Magic of Bodylanguage 13/14 maart

  [b]"The Magic of Body Language"[/b] (Conference Faculty of Humanities)
  [b]Wanneer?[/b] March 13-14th, 2008
  [b]Waar?[/b] Universiteit van Tilburg

  De magie van lichaamstaal in communicatie, religie en zorg

  Lustrumcongres UvT The Magic of Body Language

  Lichaamstaal speelt een grote rol in de communicatie, zowel bewust al onbewust. Minder bekend is de rol van lichaamstaal in godsdienstige rituelen, in de gezondheidszorg en in het vergaren van kennis. In het congres The Magic of Body Language, op 13 en 14 maart aan de Universiteit van Tilburg, presenteren internationaal gerenommeerde onderzoekers uit Tilburg en het buitenland de nieuwste inzichten in de werking van lichaamstaal.

  Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Universiteit van Tilburg wordt op dit wetenschappelijke congres het thema lichaamstaal belicht vanuit de invalshoeken van Tilburgse psychologen, taaltechnologen, religiewetenschappers en filosofen. Door middel van paneldiscussies en masterclasses wordt de fascinerende werking van lichaamstaal uiteengezet en verder bestudeerd.

  Een van de onderwerpen is gezichtsuitdrukkingen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de interpretatie van ambigue uitdrukkingen sterk afhankelijk is van de [b]interpretatie van gezichtsuitdrukkingen[/b]. De visuele informatie wordt in het brein gecombineerd met talige informatie die via het oor naar binnen komt. In de paneldiscussie hierover wordt de vraag gesteld wat we kunnen leren van de cognitieve psychologie en de neuropsychologie over de functie van gezichtsuitdrukkingen.

  In het onderdeel [b]Body and Belief[/b] gaan Tilburgse onderzoekers samen met deskundigen uit Afrika op zoek naar de rol van het lichaam in rituelen, zoals het applaus voor de overleden André Hazes in het stadion, een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella of Afrikaanse religieuze rituelen. Daarnaast komt de rol van fysieke nabijheid in de zorg aan de orde, die door de vereconomisering in het gedrang komt.

  Onder de titel [b]Embodied Cognition[/b] (belichaamde cognitie) ontwikkelen onderzoekers tijden het congres een theorie over de manier waarop het lichaam gedachten vormt, nog voordat er sprake is van gedachten in woorden. Het bestaan van deze onbewuste vorm van cognitie is te illustreren aan de hand van autisme: een gebrek aan sensomotorisch vermogen van een autistisch kind heeft directe gevolgen voor het vermogen om anderen te begrijpen.
  Mocht je morgen en/of overmorgen vrij hebben dan is dit wellicht interessant om bij te wonen. Meer informatie: [url=http://www.tilburguniversity.nl/faculties/humanities/lustrum/]Hier[/url]
Working...
X